Germaanse geneeskunde
<<<   Index ervaringsverhalen   >>>

Titanus, bewerkt artikel uit het leerboek van Mies Kloos, opgelet, in dit ervaringsverhalen wordt gesproken over een wondvergiftiging.
Tetanus

Reguliere zienswijze

Tetanus, ook wel bekend als kaakklem of wondkramp, wordt veroorzaakt door een toxine, die wordt uitgescheiden door de bacterie, Clostridium tetani. Deze bacterie komt voor in de bodem (straatvuil) en in de ingewanden van mensen en dieren en als ze in een open wond(je) komt, kan iemand een infectie oplopen, die het motorische zenuwstelsel aantast Ook door een dierenbeet kan iemand de ziekte krijgen. De incubatietijd is 2 tot 21 dagen. Mensen kunnen elkaar niet met tetanus besmetten.

Ziekteverschijnselen
De tetanusbacterie maakt gifstoffen die weefsels aantasten. Dat zorgt voor:
- Stijfheid in de buurt van de infectie
- Steeds erger worden spierkrampen als gevolg van prikkels als harde geluiden, aanrakingen, kou, bewegen.
- Kaakkramp, slikklachten. Ademhalingsproblemen
- Kramp in alle skeletspieren,  soms zo erg dat iemand als een hoepel achterover kromtrekt en niet meer kan ademen

Neonatale tetanus bij pasgeborenen treedt op in de eerste maand na de geboorte en is een vorm van gegeneraliseerde tetanus, die veroorzaakt  is door een onhygiŽnische afnaveling. Het ziektebeeld heeft een iets ander verloop. Hierbij zien we zuigproblemen, overmatig huilen, vreemde grimassen, slikproblemen, trimus (beperkte opening van de mond) en opistotonus ( onwillekeurig aanspannen van de rugspieren).

Complicaties
Door aantasting van bet spier- en zenuwstelsel kunnen onder meer botbreuken, hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, longembolie en longontsteking en coma ontstaan. Zonder behandeling is tetanus altijd dodelijk.
Soms overleven patiŽnten alleen door langdurige narcose of kunstmatige beademing. Dat kan weer zorgen voor trombose of longontsteking, waaraan iemand ook kan overlijden. Bij een goede behandeling ligt de sterfte in Nederland rond de 20%. Tetanus kan behandeld worden met tetanus immunoglobine. Een intensive care behandeling is nodig om te herstellen met zo min mogelijk schade aan de vitale functies.

Het effect van vaccinatie
Voordat bijna iedereen werd ingeŽnt tegen tetanus, stierven in Nederland elk jaar zoín 5O mensen aan de ziekte. Na de introductie van de vaccinatie in 1953 daalde het aantal sterfgevallen tot bijna nul. Sinds 1957 is de vaccinatie tegen tetanus onderdeel van het R.V.P.  Omdat het gif van de bacterie zo snel werkt, heeft het immuunapparaat niet de tijd om antistoffen tegen de bacterie aan te maken. Iemand die de ziekte al gehad heeft, is daar door nog steeds niet beschermd.  Na vaccinatie wordt wel afweer opgebouwd maar de vaccinatie geeft geen levenslange bescherming. Bij elke besmetting moet daarom gekeken worden of een tetanusvaccinatie nodig is.

Germaanse zienswijze
Let op, Tetanus is een vergiftiging.
Tetanus ontstaat niet als gevolg van een emotionele inslag en volgt ook niet het Hamerse Kompas.
Het is een infectie met anaŽrobe bacteriŽn van buitenaf en kan beter worden gezien als een vergiftiging.
Het lichaam leeft in symbiose met aŽrobe bacteriŽn. Op drukke, onhygiŽnische plaatsen met veel dode organische stof, zoals rottende lichaamsdelen en/of organen, met modder vermengd bloed, etc., kunnen de bacteriŽn, die bij deze lichaamsdelen horen, afgesloten raken van zuurstof. Zij veranderen dan in anaŽrobe bacteriŽn. Wanneer iemand in aanraking komt met deze anaŽrobe bacteriŽn en deze via een wond het lichaam binnen dringen, zal het lichaam ze eruit willen ďkrampenĒ. De Nederlandse naam van tetanus is dan ook ďwondkrampĒ .

In oorlogsomstandigheden met vele (ernstig) gewonde soldaten en erbarmelijke hygiŽne, is het voor de hand liggend dat deze ziekte vaak voorkomt. Echter in normale omstandigheden is de kans erop klein. Wanneer er sprake is van een verwonding, opgedaan op een onhygiŽnische plaats, dient de wond goed schoon gemaakt te worden om eventueel aanwezige anaŽrobe bacteriŽn volledig uit te wassen.

Doordat alle spieren rondom de anaŽrobe bacteriŽn meedoen met het uitdrijven ervan, kunnen de krampen overal optreden en bij vitale systemen, zoals de ademhaling, het hart, de keel, etc. de nodige problemen veroorzaken. Wanneer er een vermoeden is van tetanus, is het raadzaam medische hulp te zoeken.